Skip to content Skip to footer

Βιντεοπαιχνίδια και εθισμός στην οθόνη

Τα video games αποτελούν μία εξαιρετικά επικερδή πτυχή της ψυχαγωγίας του 21ου αιώνα. Η ιστορία τους ξεκινά το 1970 και μέχρι τώρα έχουν εξελιχθεί και καλύπτουν πολλές προτιμήσεις κάνοντάς τα εξαιρετικά δημοφιλή.

Γράφει ο Σταύρος Θεοδωρακόπουλος, Eργοθεραπευτής και Πρόεδρος ΜΚΟ Διάδρασις www.diadrasi.org

Προτού συμβεί η ψηφιοποίηση του παιχνιδιού στις αρχές του 19ου αιώνα κυκλοφόρησαν τα επιτραπέζια παιχνίδια και θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελούν πρόγονο των video games. Είναι γνωστή η “διαμάχη” μεταξύ αυτών των δύο ειδών παιχνιδιού και υπάρχουν πολλά επιχειρήματα και για τις δύο πλευρές. Κάποιοι συχνά παραλληλίζουν αυτή τη διαμάχη με μία άλλη γνωστή διαμάχη: είναι προτιμότερο να διαβάζει κανείς ένα βιβλίο ή να βλέπει μία ταινία;

Τα επιτραπέζια παιχνίδια έχουν μερικά χαρακτηριστικά, τα οποία ανταγωνίζονται δυναμικά τα video games. Το σημαντικότερο αυτών είναι η φυσική επαφή. Ειδικά αυτήν την περίοδο, όπου η φυσική παρουσία μετράται με πρόστιμα και κίνδυνο έκθεσης στον ιό του Covid-19, όλοι έχουμε λίγο πολύ αναπολήσει τις εποχές, όπου βρισκόμασταν με φίλους και συγγενείς άφοβα. Στα επιτραπέζια παιχνίδια είναι όλοι στο ίδιο δωμάτιο κρατώντας οπτική και βλεμματική επαφή με τους συμπαίκτες και αντιπάλους. Όλοι κάθονται μαζί και επικοινωνούν, αντί να κοιτούν μία τηλεόραση ο ένας δίπλα στον άλλο ή να είναι σε διαφορετικούς εντελώς χώρους μπροστά από έναν υπολογιστή. Όσοι παίζουν, γνωρίζουν το βλέμμα της προσμονής, όταν περιμένουν την κίνηση του αντιπάλου ή εκείνη τη ματιά, που ρίχνεις στο συμπαίκτη, όταν ξέρεις ότι θα κερδίσεις το γύρο. Επίσης αποκομίζει κανείς πολύ μεγάλη ικανοποίηση , όταν η συνομιλία γίνεται απευθείας και όχι μέσω ενός μικροφώνου ή μίας κάμερας. Αυτό βοηθά αδιαμφισβήτητα στο δέσιμο και στην οικειότητα, που δημιουργείται μεταξύ φίλων ή οικογένειας.

Συν τοις άλλοις όταν αγοράζει κανείς ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, έχει στα χέρια του ακριβώς ό,τι χρειάζεται. Δεν υπάρχει η ανάγκη γρήγορου ίντερνετ, αγοράς νέων (συνήθως ακριβών) εργαλείων τελευταίας τεχνολογίας για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παιχνιδιού και το κυριότερο δε χρειάζονται αναβάθμιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως ορίζουν οι απαιτήσεις της βιομηχανίας των video games. Αρκούν ένα τραπέζι και μερικές καρέκλες. Οι περισσότεροι έχουμε ένα επιτραπέζιο στο σπίτι μας πάνω από μια δεκαετία πριν και αν δεν έχουμε, τότε σχεδόν όλοι έχουμε μία τράπουλα. Μετά από τόσα χρόνια, μπορούμε να παίξουμε το ίδιο ωραία χωρίς να πρέπει να δώσουμε επιπλέον χρήματα για κάποια αναβάθμιση, η οποία είναι απαραίτητη αλλιώς δεν ανοίγει το παιχνίδι!

Η αναβάθμιση αυτή σχεδιάζεται έτσι, ώστε να αποδίδει μία οπτική μοναδικότητα, μία νέα αίσθηση στο εκάστοτε παιχνίδι, ικανή να ανταγωνιστεί τα άλλα. Τα επιτραπέζια έχουν εξ’ ορισμού αυτήν την μοναδικότητα. Κάθε ταμπλό παιχνιδιού είναι μοναδικό, έχει δικά του εξαρτήματα και κανόνες που ικανοποιούν περισσότερες αισθήσεις από την όραση, όπως η αφή. Η αφή στα video games περιορίζεται στο τηλεχειριστήριο, στο ποντίκι και στο joystick. Τα επιτραπέζια έχουν πιόνια, συστατικά και πολλά ακόμα αντικείμενα, συνήθως σχεδιασμένα με μεγάλη λεπτομέρεια, χρώματα, πλευρές και υφή, τα οποία μπορείς να δεις, να κρατήσεις και πολλές φορές να.. μυρίσεις.

Μια και αναφέρθηκε το σώμα και οι αισθήσεις του, ακούμε συχνά για πόνους στην πλάτη και στα μάτια μετά από πολύωρη εργασία μπροστά σε οθόνη. Ερεθισμένα μάτια, κουρασμένα χέρια και δάχτυλα, πονεμένη μέση, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.. Τα επιτραπέζια δε καθηλώνουν σε μία καρέκλα. Υπάρχουν αμέτρητες ευκαιρίες, όπου ο παίκτης μπορεί να σηκωθεί, να τεντωθεί ή να πάει μέχρι ένα άλλο δωμάτιο χωρίς να διακοπεί σε μεγάλο βαθμό η ροή του παιχνιδιού. Επίσης… ποιος γονιός παραπονέθηκε ποτέ ότι τα επιτραπέζια θα “χαλάσουν” τα μάτια μας;

Συνοψίζοντας είναι σαφές ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια υπερέχουν των video games σε ορισμένες πτυχές, χωρίς να απαρνείται κανείς τη σημασία των video games. Αποτελούν δύο διαφορετικούς κόσμους με συχνά κοινούς ή μη υποστηρικτές. Ένα είναι σίγουρο. Τα επιτραπέζια ήρθαν πρώτα στον κόσμο αυτό. Και θα μείνουν.

Δείτε τα καλύτερα οικογενειακά επιτραπέζια παιχνίδια εδώ:

Επιτραπέζιο Ναι ή Όχι Νέα Έκδοση

Επιτραπέζιο Μυστήρια στο Πεκίνο

Επιτραπέζιο Hotel Νέα Έκδοση

Επιτραπέζιο Τικ Τακ Μπουμ

Επιτραπέζιο Όνομα-Ζώα-Φυτά

Επιτραπέζιο Μπούλης Φαταούλης

Επιτραπέζιο Κουνελάκι Χοπ! Χοπ!

Μην Ξυπνήσεις τον Μπαμπά

Επιτραπέζιο Λιχούδα Γιαγιά

Επιτραπέζιο Πειρατής στον αέρα

Επιτραπέζιο στο στόμα του Λύκου

Θέλω να το μοιραστώ