Skip to content Skip to footer

Στο μικροσκόπιο: παιχνίδια με κάρτες

Επιτραπέζια παιχνίδια για όλη την οικογένεια: η λύση ενάντια στην οθόνη!

Γράφει η Ζέτα Γάκη*, Νευροβιολόγος MSc, Επιστημονική Υπεύθυνη www.paidikaianaptixi.gr

Στις 4 Φεβρουαρίου 2020, δημοσιεύτηκε μια έκθεση από την Ofcom για το πως χρησιμοποιούν την οθόνη τα παιδιά από 3 έως 15 ετών. Κάποια από αυτά που ανακάλυψαν οι ερευνητές τους εξέπληξαν πραγματικά. Βρήκαν για παράδειγμα ότι τα μισά παιδιά αποκτούν το δικό τους κινητό όταν γίνονται 10 ετών. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι ένα στα τέσσερα παιδιά ηλικίας 5-15 ετών παρακολουθεί μόνο βίντεο στο youtube και καθόλου τηλεόραση. Όσον αφορά τα νήπια 3-4 ετών, η έρευνα έδειξε ότι 6 στα 10 χρησιμοποιούν οποιαδήποτε συσκευή πλέον για να συνδεθούν στο ίντερνετ (tablet, κινητό, laptop, smart TV, PC κτλ) και πάνω από τα μισά παρακολουθούν βίντεο στο youtube για 8 ώρες/ εβδομάδα.

Ζούμε στην εποχή της εικόνας και το γεγονός αυτό έχει άπειρες θετικές επιπτώσεις στη ζωή μας. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι ο χρόνος των παιδιών στην οθόνη πρέπει να είναι συγκεκριμένος. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών που παρακολουθούν τηλεόραση περνούν 38% λιγότερο χρόνο παίζοντας δημιουργικά παιχνίδια και αλληλεπιδρώντας με τους γονείς ή τα αδέλφια τους. Από την άλλη, είναι γνωστό ότι ο μη δομημένος χρόνος παιχνιδιού είναι κρίσιμος για την εκμάθηση δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και την ενίσχυση της δημιουργικότητας τους.

Ποια είναι η λύση;  Μα φυσικά τα παιχνίδια για όλη την οικογένεια!

Τα παιχνίδια με κάρτες, για παράδειγμα, είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία επιτραπέζιων με αυξανόμενη δυσκολία για πολλές ώρες παιχνιδιού. Τα παιχνίδια αυτά  προσφέρουν πολύ περισσότερα σε ένα παιδί  από αγαπημένες αναμνήσεις. Τα παιδιά μέσα από τα επιτραπέζια παιχνίδια ενισχύουν τη φαντασία τους ενώ αναπτύσσουν γνωστικές και συναισθηματικές δεξιότητες.

Παίζοντας επιτραπέζια οικογενειακά παιχνίδια: 4+1 οφέλη στη μεταξύ σας σχέση

Είμαι σίγουρη ότι παίζοντας παιχνίδια με κάρτες όπως «Στο κεφάλι το’χω», «Ναι-Όχι»  ή «Σωστό ή Λάθος», απλά διασκεδάζετε και ούτε που σκέφτεστε τα οφέλη τους στη θετική ανάπτυξη των παιδιών σας! Όμως, επειδή τα οφέλη είναι πολλά και εξαιρετικά σημαντικά για τη μεταξύ σας σχέση διαβάστε παρακάτω και εκπλαγείτε!

  1. Τα επιτραπέζια βοηθούν στη δημιουργία θετικών σχέσεων εντός της οικογένειας. Η υγιής ανάπτυξη των παιδιών διαμεσολαβείται από θετικές σχέσεις που καλλιεργούνται με συνεπείς φροντιστές. Το παιχνίδι, λοιπόν, αποτελεί ένα απαραίτητο στάδιο για την ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών σχέσεων.
  2. Τα επιτραπέζια παιχνίδια επιτρέπουν μια διαφορετική ποιότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ γονέα και παιδιού, καθώς επιτρέπουν στους γονείς να «ακούνε» με έναν πολύ διαφορετικό, αλλά παραγωγικό τρόπο. Όταν οι γονείς παρατηρούν τα παιδιά τους να παίζουν ή συμμετέχουν και οι ίδιοι σε παιδικά παιχνίδια, μπορούν να δουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια του παιδιού τους και, ως εκ τούτου, μπορεί να μάθουν να επικοινωνούν ή να προσφέρουν καθοδήγηση πιο αποτελεσματικά. Τα λιγότερο ομιλητικά παιδιά μπαίνουν σε θέση να εκφράσουν τις σκέψεις και τις απογοητεύσεις τους, μέσω του παιχνιδιού, δίνοντας στους γονείς τους μια ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες τους. Πάνω απ ‘όλα, η αληθινή παρουσία των γονιών και οι χαλαρές αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν στο παιχνίδι, περνάει το μήνυμα στα παιδιά ότι οι γονείς τους είναι εδώ «πλήρως» και, ως εκ τούτου, ισχυροποιείται η μεταξύ τους σχέση.
  3. Τα επιτραπέζια παιχνίδια βοηθούν επίσης στη δημιουργία θετικών σχέσεων μεταξύ των αδερφών και των άλλων παιδιών. Μέσα από αυτά, μαθαίνουν πώς να μοιράζονται, πως να διαπραγματεύονται και πως να επιλύουν συγκρούσεις, καθώς και πως να αποκτούν δεξιότητες αυτό-υπεράσπισης όταν είναι απαραίτητο. Τους διδάσκουν, ακόμη, δεξιότητες ηγεσίας και δεξιότητες ομαδικότητας που είναι χρήσιμες στην ενήλικη ζωή.
  4. Τα επιτραπέζια παιχνίδια συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους μέσω του παιχνιδιού από πολύ μικρή ηλικία. Μέσα από τα παιχνίδια με κανόνες όπως είναι τα επιτραπέζια, αυξάνεται η εγγενής ικανότητα των παιδιών να αποθηκεύουν νέες πληροφορίες, η γνωστική τους ικανότητα και οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
  5. Τέλος, μέσα από τα οικογενειακά παιχνίδια, οι γονείς μπαίνουν σε θέση παρατηρητή. Τους δίνεται μία ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να αναγνωρίσουν τους φόβους και τις φαντασιώσεις των παιδιών τους ώστε, αν χρειαστεί να τις αντιμετωπίσουν μαζί. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, το ίδιο το παιδί μέσα από το παιχνίδι καταφέρνει να καλύψει τις δικές του ανάγκες. Έτσι, τα παιδιά αναπτύσσουν νέες ικανότητες που οδηγούν σε αυξημένη αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα ώστε να  αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις της ζωής!

Σε κάθε περίπτωση, τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι μία πολύ όμορφη λύση απέναντι στην ανησυχητικά αυξανόμενη τάση των παιδιών να περνούν το χρόνο τους μπροστά στην οθόνη. Σας εύχομαι, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι, όμορφες οικογενειακές στιγμές γεμάτες παιχνίδι!

Δείτε τα παιχνίδια εδώ:

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ: ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟ ΧΩ (1040-21124)

Παιχνίδια Με Κάρτες “Tin”: Όνομα, Ζώα, Φυτά

Παιχνίδια Με Κάρτες “Tin”: NAI ή OXI

Παιχνίδια Με Κάρτες: Θάρρος ή Αλήθεια

Παιχνίδια Με Κάρτες: Σωστό ή Λάθος

Παιχνίδια Με Κάρτες: Εξυπνάκιας


*Ζέτα Γάκη, Νευροβιολόγος, MSc. Ανάπτυξη παιδικού εγκεφάλου

Απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Συνέχισε τις σπουδές της αποκτώντας ειδίκευση στις Νευροεπιστήμες στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε σε διάφορα δημόσια εργαστήρια στον τομέα της Νευροβιολογίας όπως στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (Ε.Ι.Π.) αλλά και στον ιδιωτικό τομέα (Locus Medicus κ.α). Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια στον τομέα της ανάπτυξης του παιδικού εγκεφάλου έχοντας πιστοποιήσεις από το Yale University, το Utrecht University, το California University- Santa Cruz, κ.α.

Θέλω να το μοιραστώ